Adem en koude training.

Wat is koudetraining? Met koudetraining, waarbij je een aantal minuten je lichaam in ijskoud water onderdompelt, zet je heel je lichaam op scherp. Je lichaam ervaart stress. Hierdoor maakt het meer witte bloedcellen aan, welke je lichaam beschermen tegen ziektes en infecties. Je geeft je immuunsysteem een boost met als resultaat, naast de vele gezondheidsvoordelen, nieuwe energie.

 

Deze methode is al heel oud maar de laatste jaren heeft Wim Hof hier veel aandacht aan gegeven en het in de bekendheid gebracht als de WimHof methode. Voordat deze methode tot stand kwam trainde Wim vele jaren in de natuur. Daarbij bleek Wim zijn autonome zenuwstelsel te kunnen beïnvloeden en aan te sturen, iets wat door de wetenschap niet voor mogelijk werd gehouden.

 

In het autonome zenuwstelsel wordt o.a. de temperatuur van je lichaam geregeld, maar ook de hartslag, bloeddruk, ademhaling en de bloedvaten die open- of juist dichtgaan en vergeet niet dat emoties en trauma's ook een onderdeel zijn van dit systeem.
Wim Hof is ervan overtuigd dat ieder mens in principe in staat is om door middel van zijn methode de controle over het autonome zenuwstelsel kan krijgen.

 

Koudetraining heeft veel voordelen voor het lichaam:

 • je hele cardiovasculaire systeem wordt ‘aangezet’ en dit verkleint de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk

 • meer energie

 • je cellen worden gevoeliger voor insuline en daar kun je diabetes type 2 mee tegengaan

 • meer zuurstof in je lichaam door diepere ademhaling, hierdoor word je alerter

 • het verhoogt je stofwisseling en draagt daarmee bij aan vetverbranding

 • je lichaam regelt haar temperatuur beter: je warmt sneller op wanneer je het koud hebt

 • versterkt je weerstand

 • een strakkere huid doordat bloedvaten en spieren samentrekken

 • versterkt je mentale gezondheid

 • voor vrouwen in de overgang is er een extra voordeel: opvliegers worden minder hevig

 • vermindert stress

 • bij intense koudetraining (onder de 16 graden in water) maak je na 30 seconden al meer witte bloedlichaampjes aan en word je weerstand versterkt

 • mentaal word je sterker en je leert goed te focussen

Koudetraining op de langer termijn draagt bij aan je lichamelijke en mentale gezondheid. Je kunt makkelijker omgaan met de uitdagingen in je leven. Je wilskracht en discipline worden erdoor vergroot. Het brengt je dichter bij jezelf.

Adem en koude training bij Fysiotherapie Hoffman

Bent u nieuwsgierig naar de voordelen en wilt u een keer onder begeleiding een adem en koude training ondergaan dan is dat bij Fysiotherapie Hoffman mogelijk. Wij beschikken over een permanent koudebad in Alkmaar welke wij op ieder gewenste temperatuur kunnen instellen, standaard staat deze op 4 graden maar is voor de liefhebber binnen enkele minuten te koelen tot 0 graden. Er zijn meerdere mogelijkheden om gebruik te maken van het koude bad, dat is in combinatie met een fysiotherapie behandeling waarbij de therapeut eerst bijvoorbeeld uw rug behandeld en vervolgens kunt u dan de voordelen van het koudebad ervaren. Ook kunt u kiezen voor de mini clinic van 30 min, we geven een korte uitleg en daarna starten we met de ademhaling oefening vervolgens gaat u onder begeleiding het bad in. Voor de mini clinic rekenen we een fysiotherapie consult. Vervolgens is er nog de zaterdag ochtend groep (zie adem training in groepsverband). Bij adem en koude training gaat het allemaal om vitaliteit en vinden wij het daarom ook uitstekend passen binnen het concept van de fysiotherapie.

Adem koude training in groepsverband (vrije inloop)

Voor iedereen die de voordelen van adem en koude training wil blijven onderhouden hebben wij elke zaterdag ochtend van 9.00 tot 10.00 een mogelijkheid om in groepsverband hieraan te blijven werken. De groep start met een begeleide ademtraining van ongeveer 30 minuten vervolgens kan iedereen op zijn eigen tempo het bad in. We werken met een 10 rittenkaart de kosten hiervoor zijn 60 euro, aanmelden kan via het algemene telefoonnummer.