Laser therapie in Alkmaar

Fysiotherapie Hoffman biedt al vele jaren met zeer goeie resultaten High Power Laser Therapie (HPLT) aan. Laser therapie heeft een wetenschappelijk bewezen effect in het bestrijden van pijn, het heeft een ontstekingsremmende werking en stimuleert de bevordering van cel genezing bij onder andere pijnlijke spieren, pezen, gewrichten en tijdens de postoperatieve herstelfase.
Als de bron van de pijn gelokaliseerd is (indien nodig met behulp van echografie), kan een behandeling direct van start.

Laser therapie kent geen bijwerkingen en wordt als aangenaam ervaren vanwege de ontwikkelde warmte en afname van eventuele zwelling.

Het heeft een direct pijnverlichtende werking, dit is prettig maar niet het hoofddoel van de laser in de dagen na de behandeling zal het genezingsproces in gang worden gezet.

Het gaat hier om een Class IV therapeutische Laser oftewel High Power Laser, een grote vooruitgang t.o.v. de tot voor kort vaker gebruikte Low Level Laser oftewel Cold of Soft Laser. De Class IV Laser (tot 15 Watt) komt tot ongeveer 12 cm diep en kan zo daadwerkelijk dieper liggende weefsels bereiken.

De cellen absorberen de energie van het laserlicht waardoor de mitochondrieën (zie foto) verantwoordelijk voor de energiehuishouding binnen de cel worden gestimuleerd.
Hierbij komen een aantal belangrijke processen op gang zoals het vrijkomen van ATP dit is de brandstof van de cel, ROS en NO zijn stoffen die de celfunctie helpen normaliseren en helpen zo het herstel. Dit proces heet fotobiostimulatie High Power laser Therapie stimuleert dus het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Laser therapie bij Long COVID

Het wordt steeds duidelijker dat High power laser therapie zeer goed werkt bij Long COVID klachten, de ervaringen van laser therapeuten gebruikmakende van HPLT worden met elkaar gedeeld en zijn er gezamenlijk protocollen opgesteld om de mensen met Long COVID klachten zo goed mogelijk te kunnen helpen.


Hoe ontstaat Long COVID?

Hierover is er nog veel onduidelijkheid, inmiddels is wel duidelijk dat er een aantal factoren zijn die in meer of mindere mate een rol spelen. Hieronder zal ik mijn ideeën en dat van de HPLT gebruikers beschrijven, onthoudt u wel dat dit ideeën en ervaringen zijn want er is nog te weinig wetenschap hierover bekent, maar de eerste studies zijn wel hoopvol!


Een gedachten is dat het virus het immuunsysteem overbelast hierdoor ontstaan er symptomen die lijken op die van het chronisch vermoeidheidssyndroom, als het virus zich tevens richt tot de longen zorgt dit bij Long COVID patiënten voor problemen zoals een verstoorde ademhaling bij de meeste is dit kortademigheid door een oppervlakkige ademhaling waarbij er klachten ontstaan die erg lijken op hyperventilatie.
Er lijkt ook sprake te zijn van lichte ontstekingsprocessen in de hersenen (zogenaamde neuro-inflammatie) en verder in het lichaam (systemische ontstekingen). Kortademigheid kan komen doordat de longblaasjes niet volledig ontvouwen door verkramping vanwege de periode waar de longen ontstoken zijn geweest als reactie hierop kan het middenrif verkrampen wat wordt ervaren als een stekende pijn ter hoogte van het middenrif en een verminderde ventilatie.

Virussen veroorzaken reacties van het immuunsysteem deze reacties veroorzaken stress en ontstekingen in het lichaam dit proces speelt zich af op celniveau. Op celniveau raakt het lichaam uitgeput en niet instaat het zelfhelend vermogen te activeren tot herstel. De gevolgen van deze reacties zorgen er vaak voor dat mensen zich bijvoorbeeld minder vitaal, vermoeid en soms depressief voelen of dat ze tot niets kunnen komen. Zoals u in het filmpje hierboven kunt zien is de laser instaat om op celniveau de stofwisseling te verhogen.

 

Wat verder bij velen aan de hand zal zijn is dat het zogenaamde sympathische zenuwstelsel aan blijft staan.

Het sympathische zenuwstelsel is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam arbeid waar energie voor nodig is kan verrichten. Doordat dit systeem te lang aanstaat raakt het overbelast waardoor welke vorm van stress dan ook (psychisch, fysiek, chemisch, overprikkeling door licht en geluid) negatieve consequenties heeft.

 

Symptomen bij Long COVID kunnen zijn;

Extreme vermoeidheid, hersenmist, slaapproblemen, langdurig verlies van reukvermogen, hartkloppingen, extreem veel haaruitval, aanhoudende spierpijn, kortademig,  angst- en paniekstoornissen en stemmingswisselingen.

 

De Behandeling:
Er wordt goed gekeken wat per patiënt de meest geschikte behandeling is, bij kortademigheid veroorzaakt door een hoge oppervlakkige ademhaling zullen we het middenrif en de longen behandelen, verder kijken wij ook naar de hulpademhalingsspieren en of mensen vast zitten in een inspiratiestand (dat is de houding waarin je vast komt te zitten als de hulpademhalingsspieren te gespannen zijn) vaak zien we dan ook blokkades van de wervelkolom. Een combinatie behandeling van de laser therapie en manuele therapie voor het vrijmaken van de rug heeft dan het beste resultaat.

Patiënten waarbij de nadruk ligt op vermoeidheid na COVID bij deze groep zullen we ons meer richten op het behandelen van de Lever (ontgiften en reinigen) de Milt (belangrijk voor het afweersysteem) en de nieren en de bijnieren om de aanmaak van cortisol te verbeteren. Cortisol is een stress hormoon en zeer belangrijk om het lichaam te activeren.

 

De behandeling bestaat uit een korte periode van intensief behandelen, we starten met 4x kort achter elkaar omdat is gebleken dat dat het meest effectief is, de meeste mensen ervaren dan ook na deze periode effect van de behandeling. Voor het gebruik van de laser worden geen extra kosten in rekening gebracht, voor een behandeling geld een fysiotherapeutisch consult.